Mensen vragen weleens aan mij, goh Mark dat Hunted op TV, werk dat echt zo? Ik zeg dan altijd, alles wat ze doen kan, alleen duurt het normaliter wat langer. Ik kijk overigens zelf dat soort programma’s niet. Vooral omdat ik dan na 5 minuten al tegen de TV zit te schreeuwen dat ze het anders moeten doen. Maar goed, wat ik eigenlijk wilde vertellen.

Ik kreeg recent een opdracht waarbij de opdrachtgever een rechtszaak had gewonnen en de tegenpartij tot een schadevergoeding was veroordeeld met een gezond aantal nullen. In de maand van het vonnis was deze partij ineens zakelijk failliet, spoorloos verdwenen van het adres in het BPR (nieuwe GBA) en liepen zowel de gerechtsdeurwaarder als de advocaat vast bij het opsporen van de personen voor het verhalen.

 

Tijdens de in-take bleken er al vrij vlot wat bruikbare sporen tussen de zitten, zoals wat sporen op Facebook, een lokaal krantenartikel en een gezonde dosis analytisch inzicht. Opdracht aangenomen en ermee aan de slag gegaan. Tegenpartij was redelijk spichtig op het plaatsen van informatie op social media, zo waren ze zelf nooit goed zichtbaar en voertuigen en locaties werden ook redelijk goed verborgen. Echter op één van de foto’s was een kerktoren zichtbaar. Op een andere foto een typische vijver in een park. En op nog een foto werd er paard gereden. Deze informatie “verrijkt” zoals dat zo mooi heet, kwam ik uit bij een specifiek dorp met een manege en naast de manege een vijverpartij die er toch wel heel veel op leek. Aanvullend was het in de buurt van de oude woonplaats van subjecten én vlakbij de Duitse grens. Dat zou een hoop verklaren.

Op een zaterdag een mooi plekje gevonden en een aantal uren staan posten op locatie. Ik had van tevoren al gekeken wat de lestijden waren bij de manege. Bij aankomst binnen een kwartier subject al gespot. Na 3 uur vertrokken ze met de auto, met een Nederlands kenteken. Alles netjes op de gevoelige plaat vastgelegd.

Inmiddels alle social media informatie verzameld waarop diverse foto’s van de achtertuin zichtbaar waren. In een lokaal krantje werd één van de subjecten geïnterviewd en verklaarde in een dorpje net over de grens te wonen. Een overzicht schets gemaakt van de achtertuin en ik wist dat de woning rode dakpannen had en naar alle waarschijnlijk aan de rand lag van het dorp vanwege de zichtbare boomgrens en geen andere daken. En ja hoor, na wat ijverig zoeken de woning gematcht middels satelliet foto’s. Ter plaatse de voertuigen van subject terug gevonden op de oprit bij de woning. Opdracht een succes met gewoon lekker ouderwets speurwerk. Heerlijk!

mark doedee

Kan u ook hulp gebruiken bij een dossier als partij? Particulier of zakelijk, neem eens contact met ons op! https://www.recherchebureaulux.nl/contact/